الثقلین
انّ کثیر من النّاس عن ایتنا لغافلون
نويسندگان
لینک دوستان

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان الثقلین و آدرس quran1001.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





ای سوره مبارکه الرحمن :



این سوره هفتاد و هشت آیه دارد و در مدینه نازل شده است.

نام سوره بر گرفته از آیه اول است و «الرّحمن» هم چون «الله» از نام ها و صفات مخصوص خداوند می باشد.

امام کاظم(ع) فرمود: هر چیزی عروسی دارد و عروس قرآن، سوره الرّحمن است.

در این سوره، آیه "فبایّ آلاء ربّکما تکذّبان" سی و سه مرتبه تکرار شده که بیشترین تکرار در کل قرآن است. جالب آن که این آیه تکراری، هم انسان را مورد خطاب قرار داده و هم جنیان را، که کدام یک از نعمت های بی شمار الهی را تکذیب می کنید؟

در سوره قبل، هشدار تکرار شده بود "عذابی و نذر"، در این سوره نعمت ها تکرار می شود "فبایّ آلاء ربّکما...".

سوره قبل با قیامت شروع و با قدرت الهی تمام شد "اقتربت الساعة... ملیک مقتدر"، ولی این سوره با رحمت شروع و با اکرام الهی پایان می پذیرد "الرّحمن... ذی الجلال و الاکرام".

تفسیر:



 خداوند، رحمان است "الرّحمن". پیامبرش، مایه رحمت است "و ما ارسلناک الاّ رحمة للعالمین". قرآنش نیز رحمت است "هدیً و رحمة للمؤمنین".

"رحمن" نام مخصوص خداوند است که 169 بار در قرآن آمده و 114 مرتبه در هر "بسم الله" تکرار شده است.

در مواردی از قرآن، کلمه "الرّحمن" به جای "الله" به کار رفته است:

"قالوا اتّخذ الله الواحد" ؛ "قالوا اتّخذ الرّحمن ولدا" .

"اتاکم عذاب الله" ؛ "یَمسّک عذاب من الرّحمن".

"قل ادعوا الله او ادعوا الرّحمن".

 حضرت علی(ع) می فرماید: "لا تجعلنّ ذرب لسانک علی من انطقک و بلاغة قولک علی من سدّدک" تندی و تیزی زبانت را برای کسی که تو را سخن گفتن تعلیم داده قرار مده و بلاغت و زیبایی کلامت را به رخ کسی که گفتار تو را قاعده مند و زیبا کرده، مکش.

 "حُسبان" بر وزن "غُفران"، مصدر به معنای "حساب" است. خورشید و ماه حساب دارند. حجم آنها، وزن و جرم آنها، حرکات گوناگون، مدار حرکت، فاصله آنها نسبت به یکدیگر و نسبت به کرات دیگر، مقدار حرکت و مقدار تاثیر آنها بر روی یکدیگر، همه و همه حساب دارد و حساب آنها به قدری دقیق است که دانشمندان، زمان دقیق ماه گرفتگی، خورشید گرفتگی و تحویل سال نو را از مدت ها پیش اندازه گیری و پیش بینی می کنند.

"نجم" هر روییدنی است که ساقه ندارد و "شجر" روییدنی است که ساقه دارد. مراد از "نجم" در این آیه به قرینه "شجر"، گیاه است، نه ستاره آسمان.

منظور از سجده گیاه و درخت در این آیه، خضوع تکوینی آنها در برابر فرامین الهی است که مسیری را که خدا برای آنها تعیین کرده، بی کم و کاست می پیمایند و تسلیم قوانین آفرینش اند.

 قسط در میزان، آن است که نه زیاده خواهی شود نه خسارت و زیان.

بی توجهی به میزان و عدم رعایت انصاف و عدالت در حق مردم، انسان را به فسق و فجور می کشاند و فسق و فجور انسان را به تکذیب وا می دارد. در سوره مطففین می خوانیم: "ویل للمطفّفین" وای بر کم فروشان. سپس می فرماید: "اِنّ کتاب الفجّار..." و آنگاه "ویل یومئذ للمکذّبین" گویا لقمه حرام، مقدمه فجور و فجور مقدمه کفر و تکذیب می شود.

برای برقراری عدل و میزان، اسلام دستورات دقیق و مهمی دارد تا آنجا که در روایات امده است: اگر کفش قاضی تنگ است، نباید در آن هنگام قضاوت کند تا مبادا فشاری که به پای او وارد می شود در قضاوتش اثر بگذارد و او را به عجله و بد خلقی وادارد و از قضاوت بر حق منحرف کند!

 "أنام" به معنای آفریده ها، اعم از جن و انس و همه موجودات روی زمین است. "فاکهة" به هر نوع میوه و "ریحان" به هر گیاه خوش بو گفته می شود. "اکمال" جمع "کِمّ" به معنای پوششی است که میوه را در بر می گیرد، همان گونه که "کُمّ" به معنای آستین است که دست را می پوشند و "کُمّه" بر وزن "قُبّه" به کلاهی گفته می شود که سر را می پوشاند. شاید مراد از "اکمام" در آیه" الیافی باشد که هم چون الیاف روی نارگیل، دور درخت خرما را فرا می گیرد.

"حَبّ" به معنای دانه و "عَصف" به معنای برگ ها و اجزایی است که از گیاه جدا می شود و لذا به کاه نیز "عصف" گفته می شود.

"آلاء" جمع "اِلَی" به معنای نعمت است.

در حدیث می خوانیم: کسی که سوره مبارکه الرحمن را می خواند، هر بار که به آیه "فبایّ آلاءِ ربّکما تکذّبان" می رسد بگوید: "لا بشیءٍ من آلائک ربّ اُکذّب" یعنی ای پروردگار من! هیچ یک از نعمت های تو را تکذیب نمی کنم.

 "صلصال" به معنای گل خشکیده است، "فخّار" به معنای سفال (گل پخته شده) و "مارج" به معنای شعله است. 

[ چهار شنبه 1 آذر 1391 ] [ 17:17 ] [ استاد معین زاده ] [ ]

 آیا گناهان کبیره و گناهان صغیره‌، در قرآن آمده است‌؟ لطفاً این گناهان را نام ببرید. آیا گناهان کبیره بخشوده می‌شود؟

پاسخ: قرآن در آیات متعددی از گناهان‌، با توصیف و تقسیم بندی‌، یاد کرده است‌. در این آیات‌، گناهان سنگین‌تر با وصف "کبیره‌" و گناهان دیگر ـ که از نظر شدت و زشتی به دستة اول نمی‌رسند ـ با اوصاف "صغیره‌" (کهف‌،49)، "سیئة‌" (نسأ،31)، و "لَمَم‌ْ" یاد شده‌اند. "لَمَم‌ْ" به معنای کارهای کوچک و بی‌اهمیت است که در آیة 32 سورة نجم آمده است‌: "الَّذِین‌َ یَجْتَنِبُون‌َ کَبَغ‌رَ الاْ ?ًِثْم‌ِ وَالْفَوَ َحِش‌َ إِلآ اللَّمَم‌َ إِن‌َّ رَبَّکَ وَ َسِع‌ُ الْمَغْفِرَة‌...; همان‌ها که از گناهان بزرگ و اعمال زشت دوری می‌کنند، جز گناهان صغیره ]که گاه به آن آلوده می‌شوند[; آمرزش پروردگار تو گسترده است‌..."
از این آیه و آیات مشابه (مانند آیة 31 نسأ) استفاده می‌شود که خدای متعال به کسانی که از گناهان کبیره دوری می‌کنند، ولی گاه بر اثر لغزش‌هایی در دام گناهان صغیره گرفتار می‌شوند، دربارة گناهان صغیرة آن‌ها، وعدة گذشت و عفو داده است‌.                                                                                                                                           


موضوعات مرتبط: گناهان کبیره و صغیره، ،
ادامه مطلب
[ چهار شنبه 1 آذر 1391 ] [ 17:7 ] [ استاد معین زاده ] [ ]

 ماجرای گاو بنی اسرائیل در آیات سوره بقره 

  در این آیات، ماجرایی به صورت مشروح آمده است، شاید به این دلیل که این داستان تنها یک بار در قرآن ذکر شده، به علاوه نکات آموزنده فراوانی در آن وجود دارد که ایجاب چنین شرحی می‌کند، از جمله اینکه : بهانه‌جویی شدید بنی اسرائیل در سراسر این داستان نمایان است، و نیز درجه ایمان آنان را به گفتار موسی مشخص می‌کند و از همه مهم‌تر اینکه گواه زنده‌ای است بر امکان رستاخیز. 

بقیه در ادامه مطلب:                                                                                                                                                                        


موضوعات مرتبط: داستان گاو بنی اسرائیل، ،
ادامه مطلب
[ چهار شنبه 1 آذر 1391 ] [ 16:59 ] [ استاد معین زاده ] [ ]

حسب اخباری که از ناسا انتشار یافته ، تصاویری از ماه وجود دارد که حاکی از وجود یک رشته صخره های تغییر شکل یافته در سطح ماه می باشد که تا عمق آن امتداد یافته و از نیمه دیگر آن برآمده و این دلیلی بر شکافته شدن ماه و پیوند دوباره آن در دورانی از حیات آن می باشد.                                                                                                


موضوعات مرتبط: اعجاز های قران و پیامبر اکرم (ص)، ،
ادامه مطلب
[ چهار شنبه 1 آذر 1391 ] [ 16:51 ] [ استاد معین زاده ] [ ]

 چکیده
قرآن اصیل‌ترین و شناخته‌ترین کتاب آسمانی است که دارای استحکامات قوی می‌باشد. این قرآن کلام الهی است که بر پیامبرش حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله) نازل نمود و خود تعهد نمود که از آن محافظت نماید. «إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّکْرَ وَ إِنَّا لَهُ لَحافِظُون» ادعای تحریف دانستن قرآن قِدمتی طولانی دارد که عده ای سودجو و مغرض و فتنه گر همواره بر تحریف قرآن تکیه کرده‌اند و امروز عده ای که به قرآن ایمان و اعتقاد ندارد اتهام تحریف قرآن را بر علمای شیعه روا می‌دانند. در حالی که در این مقاله بسیاری از علمای شیعه را نام برده‌ایم که آنها به عدم تحریف قرآن قائل هستند و سپس به دلایل پیراستگی قرآن از تحریف پرداخته‌ایم.
کلیدواژگان: قرآن ، تحریف ، علماء ، جمع آوری قرآن ، شیعه .                                                                                


موضوعات مرتبط: اقداماتی که برای تحریف قران صورت گرفته است(نحن نزلنا الذکر و نحن له لحافظون)، ،
ادامه مطلب
[ چهار شنبه 1 آذر 1391 ] [ 16:45 ] [ استاد معین زاده ] [ ]

و جاوزنا بنی اسرائیل البحر فاتبعهم فرعون و جنوده بغیا و عدوا حتّی اذا ادرکه الغرق قال امنت انّه لا اله الّا الّذی امنت به بنوا اسرائیل و انا من المسلین 90 آلئن و قد عصیت قبل و کنت من المفسدین 91 فالیوم نجیّک ببدنک لتکون لمن خلفک ایة و انّ کثیر من النّاس عن ایتنا لغفلون 92    سوره یونس

و بنی اسرائیل را از دریا (رود نیل) گذراندیم، پس فرعون و لشکریانش آنها را از سر ظلم و عدوان دنبال نمودند، تا آن گاه که او را حالت غرق شدن در رسید، گفت: ایمان آوردم که خدایی جز همان که بنی اسرائیل به او ایمان آوردند نیست و من از تسلیم شدگانم 90 (به او گفته شد) الان (که وقت توبه گذشته!؟) در حالی که پیش از این نافرمانی کردی و از تبهکاران بودی 91 پس تو را امروز با بدن بی نجات نجات داده در مرتفعی از ساحل دریا می افکنیم تا برای کسانی که بعد از تو می ایند نشانه ای باشی، و حقّا که بسیاری از مردم از نشانه های ما غافلند 92

رئیس گروه ترمیم و تحقیق جسد، یکی از بزرگترین دانشمندان مسیحی فرانسه، به نام پرفسور موریس یوکای بر خلاف سایرین که قصد ترمیم جسد را داشتند میخواست چگونگی راز مرگ فرعون را بداند او اطلاعات نهایی را به دست اورد و فهمید که جسد در دریا بوده و پس از خارج کردن او از دریا او را مومیایی کرده اند. اما سوال در اینجا بود که این جسد فرعون مومیایی شده سالم تر از اجساد فرعون های دیگر مانده است. هنگام اماده سازی گزارش جدید یکی از دانشمندان به او یاد اور شد که گزارش را انتشار نکند چون نظر مسلمانان را تایید میکند. موریس یوکای به شدت رد کرد و ان را بعید دانست. و گفت: ما با سخت ترین ابزار توانستیم بفهمیم فرعون در دریا غرق شده اسلام چطوری میتواند 1400 سال قبل این موضوع را فهمیده باشد در حالی که جسد فرعون را در اختیار نداشتند. یکی از حاضران در جواب گفت:کتاب قران این موضوع را گفته است. حیرت و تعجب پروفسور دو برابر شد. و گفت چطور چنین چیزی ممکن است؟ این جسد در سال 1898 پیدا شده است درست دویست سال قبل در حالی که قران 1400 سال قبل نازل شده است. او کتاب های تورات و انجیل را مورد بررسی قرار داد ولی این موضوع را نیافت. پس تصمیم گرفت به کشورهای اسلامی سفر کند تا سوالش را بیابد. تا این که این موضوع را بر عالمی مطرح کرد، این ایه را برایش خواند: امروز فقط بدن تو را نجات می دهیم تا برای افراد بعد از خودت درسی باشد، هر چند خیلی از مردم از ایات ما غافلند.(92 سوره یونس)

از ان پس موریس یوکای مسلمان شد و درباره موضوعات علمی قران تحقیق کرد.

    رامسس دوم (فرعونی که به دستور خداوند جسدش سالم ماند)

منبع:مجله انتظار نوجوانان،خردادماه 1389، وابسته به پژوهشکده مهدویت قم

 

 


موضوعات مرتبط: اعجاز های قران و پیامبر اکرم (ص)، ،
[ پنج شنبه 3 اسفند 1387 ] [ 15:57 ] [ استاد معین زاده ] [ ]

 این نمونه ای است از رحمت پروردگار تو نسبت به بنده اش زکریا... (آیه۲)

در آن هنگام که زکریا پروردگارش را در حال عبادت و راز و نیاز خواند...( آیه ۳)

گفت: «پروردگارا! استخوانم سست شده؛ گرد پیری بر سرم نشسته اما تا به حال هرگز از اجابت تو محروم نبوده ام!( آیه ۴)

می ترسم که بعد از من بستگانم حق پاسداری از آیین تو را نگاه ندارند! از طرفی همسرم نازا و عقیم است؛ تو از طرف خود جانشینی به من ببخش...( آیه ۵)

که وارث من و دودمان یعقوب باشد و او را مورد لطف و رحمتت قرار ده!»( آیه ۶)

ای زکریا! ما تو را به فرزندی بشارت می دهیم که نامش «یحیی» است؛ و پیش از این، همنامی برای او قرار نداده ایم!( آیه ۷)


موضوعات مرتبط: داستان حضرت مریم و حضرت عیسی (ع)، ،
ادامه مطلب
[ یک شنبه 1 بهمن 1386 ] [ 17:43 ] [ استاد معین زاده ] [ ]

در مستدرک الوسائل از کتاب الغایات جعفر بن احمد قمی (ره) روایت نموده که حضرت رسول الله (ص) به مردی فرمودند :چه ایه ای عظیم تر است؟ گفت:خدا و رسول او اگاه ترند،پس پیامبر (ص) دوباره فرمود و ان مرد دوباره گفت:خدا و رسول او داناتر،پس پیامبر (ص) دوباره سؤال را تکرار فرمودند و ان مرد دوباره گفت:خدا و رسول او داناترند، پس حضرت رسول الله  فرمودند: عظیم ترین ایه ایةالکرسی می باشد.

علت اینکه حضرت (ص) چند مرتبه سؤال را تکرار فرمود برای این است که برای اهمیت موضوع یعنی عظمت آیةالکرسی می باشد.

و از لب اللباب قطب راوندی از حضرت رسول (ص) روایت نموده که فرمودند: در شب معراج دو لوح را دیدم  که در یک لوح که در یک لوح فاتحةالکتاب و در دیگر لوح کل قران قرار داشت که سه نور از ان ساطع بود، پس گفتم ای جبرئیل این انوار چیست؟ جبرئیل گفت: ان سه نور، یکی سوره قل هو الله احد، یکی سوره یس و یکی آیةالکرسی بود.

و از حضرت رسول الله (ص) روایت نموده که فرمودند آیةالکرسی در خانه ای خوانده نمی شود مگر انکه ابلیس سی روز از ان بیرون رود و داخل ان خانه ساحر و ساحره تا چهل روز وارد نمی گردد.

و در خبر است هنگامی که آیةالکرسی نازل گردید ابلیس دچار ترس شد پس به یثرب امد و از مردی سؤال نمود که امشب اتفاقی افتاده، گفت: بلی ایةالکرسی نازل شده است.

و از مولایمان حضرت امام ابی جعفر محمد بن علی الباقر (ع) روایت نموده که فرمودند: کسی که یک مرتبه آیةالکرسی بخواند خداوند هزار مکروه از مکروه های دنیا و هزار مکروه از مکروهات اخرت را از او رفع می فرماید که آسان ترین مکروه دنیا فقر است و آسان ترین مکروه آخرت عذاب قبر است.

و از مولایمان حضرت امام صادق (ع) روایت است که فرمودند: برای هر چیزی بلندی است و بلندی قران آیةالکرسی می باشد.

و از تفسیر شیخ ابوالفتح رازی روایت نموده که حضرت رسول الله (ص) فرمودند، کسی که آیة الکرسی را بعد از هر نماز واجب بخواند خداوند جل جلاله قبض روح او را متولی می گردد و مانند کسی می باشد که همراه انبیاء جهاد نموده تا شهید شده باشد.

و از جابر بن عبدالله از حضرت رسول الله (ص) روایت نموده که خداوند تعالی به موسی بن عمران (ع) وحی فرمود:کسی که بعد از هر نماز بر ایةالکرسی مداومت نماید، خداوند تعالی به او قلب شاکرین و اجر نبیین و عمل صدیقین را اعطا می فرماید و چیزی از دخول او به بهشت ممانعت نمی نماید مگر مرگ، موسی (ع) گفت: چه کسی به ان مداومت می نماید؟ فرمود: مداومت نمی نماید بر ان مگر پیامبر یا صدیق یا مردی که از او راضی شده ام یا شخصی که شهادت را روزی او می نمایم.

 


موضوعات مرتبط: آیة الکرسی، ،
[ پنج شنبه 2 آذر 1386 ] [ 8:19 ] [ استاد معین زاده ] [ ]
صفحه قبل 1 ... 5 6 7 8 9 ... 10 صفحه بعد
.: Weblog Themes By Weblog Skin :.
درباره وبلاگ

ای مردم، من از میان شما میروم ولی دو چیز گرانبها بین شما باقی میگذارم تا هر زمان بر انها تقدم جویید گمراه نخواهید شد و ان دو قران و عتر و اهل بیتم است. این دو هرگز از یکدیگر جدا نخواهند شد تا زمانی که در کنار چشمه کوثر به من ملحق شوند.
موضوعات وب
برچسب‌ ها
آرشيو مطالب
اسفند 1393
مرداد 1393 دی 1392 شهريور 1392 تير 1392 خرداد 1392 فروردين 1392 اسفند 1391 بهمن 1391 دی 1391 آذر 1391
امکانات وب

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 1
بازدید دیروز : 2
بازدید هفته : 27
بازدید ماه : 162
بازدید کل : 13280
تعداد مطالب : 99
تعداد نظرات : 33
تعداد آنلاین : 1


Alternative content


اوقات شرعی